onsdag 2 juli 2008

Galenskapen regerar

Ytterligare ett exempel på hur socialen "fungerar": Tage Bergström i Örgryte fick avslag på hyresbidrag/socialbidrag för att hyra ett rum för 4000 kronor. Hög hyra förvisso, men med betalningsanmärkningar och besvärlig social situation ligger väl marknadshyran där någonstans.

Nu fick han alltså nej och placerades istället på ett "jourboende" för den något högre kostnaden 28 000 kronor per månad.

Nyheten finns i GT/Expressen där man också diskuterar varför man inte bygger enkla korridorsboenden eller motsvarande. Svaret är okänt för de flesta, men det beror framför allt på att Länsstyrelsernas byråkrater påstår att de har rätt att tillståndspröva alla boenden. Och de förstår inte lagstiftningen utan tolkar lagen som att alla boenden måste vara "fullvärdiga" för att få tillstånd.

Detta betyder att alla skall ha egen lägenhet, med egen toalett, eget badrum och eget lås på dörren. Oavsett om man vill eller inte. Och oavsett om det är just den egna lägenheten och isoleringen som skapar problem. Kanske rent av är huvudproblemet för många, som inte kommer sig ut och inte har något vettigt eller meningsfullt att göra. Det är då man dövar ångesten och får tiden att gå fortare på andra sätt.

Vi har trotsat länsstyrelserna och startat ett brukarkooperativ som inte är tillståndspliktigt. Därför kan vi erbjuda ett boende som bygger på gemenskap, som annars länsstyrelserna stoppar och förhindrar, och som har ett meningsfullt innehåll med hästar och hundar, som kommunernas boenden, behandlingshem och rehabileringshem sällan har.

Det finns alternativ till galenskapen, det kräver bara att fler tar lite initiativ och ifrågasätter galna byråkrater och okunniga politiker.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Tur att du finns CG och tar tag i saken;) Respekt! Kram Eme

Gergils & co sa...

Tack, det var en fantastiskt värmande kommentar. Och jo, lite mer respekt i den här världen skulle inte skada.
kram /c

Anonym sa...

Jag har hört att "CG" är en komplett idiot som tar sig frihet att sätta diagnoser, utnyttja människor i beroendeposition, allt i syfte att tjäna pengar. Bra att det finns en motvikt till sådana personer som står under åtminstone viss kontroll. "CG" - vad har du eg för kompetens, eller utgår du endast från dina erfarenheter (rattfylla, "ideologiska förseelser", dockusåpor, politiskt engagemang m.m.)? Eller är du helt enkelt en skojare?